Kaj je SMD?

Kaj je SMD?

Zgodovina SMD

Svetovni molitveni dan (SMD) je mednarodno gibanje, ki združuje ženske iz različnih krščanskih denominacij po vsem svetu. Različnost nas namreč bogati in dodaja barvne kamenčke v ta čudoviti Božji mozaik, ki ga sestavljamo od Bahamov do Nemčije, od Kenije do Italije, od Egipta pa do Albanije in Velike Britanije, Kanade, Brazilije, Surinama … in seveda Slovenije. Skupaj več kot 150 držav, ki svet ovijajo v mrežo molitve, saj se ta začne, ko se zdani nad otočjem Tonga v Pacifiku, in se nadaljuje po vseh celinah, dokler se ne konča z zadnjo molitvijo na otočju Samoa.

 

Enkrat letno, na prvi petek v marcu, vabimo vse (mlade, starejše, moške, otroke, različne krščanske Cerkve in vse ljudi dobre volje) na ekumensko bogoslužje, ki ga oblikujemo po predlogu določene države. Vsako leto bogoslužje pripravlja druga država; v njem predstavi svoje lepote in zanimivosti, pa tudi težave in bolečine. Tako se lahko skupaj zahvaljujemo in molimo.

Naš moto je ozaveščeno moliti, molitveno delovati. Zato se poleg molitve udejstvujemo tudi v konkretni pomoči državi, ki se tisto leto predstavi prek bogoslužja. V nabirki zbiramo sredstva za konkretne lokalne potrebe (npr. zavetišča za migrantke, varne hiše, pomoč družinam in otrokom v stiski, za otroke s posebnimi potrebami…).

LOGO

Logotip je nastal leta 1982, ko so bogoslužje pripravile krščanske ženske iz Irske. Sestavljen je iz štirih puščic v obliki keltskega križa, ki kažejo v središče s štirih strani neba. Predstavljajo štiri klečeče osebe v molitvi, krog pa pomeni svet in ekumensko edinost, kljub različnosti.

 

Svetovni molitveni dan je nastal v 19. stoletju, ko so krščanske ženske iz ZDA in Kanade začele z različnimi oblikami sodelovanja v podporo misijonski dejavnosti doma in po svetu. Za uradno leto ustanovitve SMD štejemo 1927. Bogoslužje se je najprej razširilo po Ameriki in Aziji, šele nato po Afriki in Evropi. Danes bogoslužje SMD obhaja več kot 150 držav.

V Sloveniji smo prvo bogoslužje opravili leta 1999 v Rogaški Slatini, leto zatem pa je sledila Ljubljana. Hitro so se pridružile še lokacije v Mariboru, Murski Soboti, Velikih Laščah in na Obali. Te lokacije še danes ohranjajo živahno dogajanje v zvezi s pripravo in izvedbo bogoslužja SMD. Najmlajši pa sta lokaciji Kamnik in Sv. Duh pri Škofji Loki.

Od septembra 2020 je SMD tudi uradno registrirano društvo.

sv ana rogaska.jpg

Prvo bogoslužje SMD v Sloveniji v Rogaški Slatini je organizirala ga. Ljudmila Schmidt Šemerl iz Švice. Odvijalo se je pri Sv. Ani v Rogaški Slatni.